Je bent bezig met het verbeteren van je leefstijl, maar toch zijn er momenten dat je voor iets ongezonds bezwijkt en er later spijt van krijg. Hoe vermijd je deze valkuilen?

  1. Je verandert iets uit de situatie

Je zorgt er voor dat je überhaupt niet in de verleiding kunt komen. Zodat je ook niet per ongeluk iets ongezonds gaat eten. Scheelt een hoop energie! Een voorbeeld: kom jij in de kantine op je werk steeds in de verleiding om een vette hap te kopen? Maak dan thuis je lunch klaar en ga rond lunchtijd wandelen, in plaats van in de frituurlucht te gaan zitten. Deze strategie vraagt veel inzicht in de triggers waar jij gevoelig voor bent.  Wat ook werkt is ervoor zorgen dat je zelf andere dingen aan het doen bent op het moment dat het verleidelijke moment er aan komt.

Ook nodig: eerlijk toegeven aan jezelf dat als het er op aan komt je misschien minder wilskracht* hebt dan je van te voren heel optimistisch denkt. Optimisme is goed, maar iets meer realisme kan geen kwaad.

  1. Je verandert iets aan je gevoel

Bij deze strategie geef je een heel andere betekenis aan de verleiding waar je normaal gesproken voor zwicht. Je maakt er iets heel onaantrekkelijks van. Zo bleken scholieren bijvoorbeeld veel minder vaak snacks te kopen, toen ze snapten dat die ontwikkeld waren door oude mannen in grijze pakken die wisten dat ze heel veel suiker gingen verkopen aan jongeren. Alleen maar om zoveel mogelijk winst te maken. Hoe kun jij negatieve associaties kweken bij jouw verleidingen? Zoek er alles over op, vergroot je kennis en creëer zo een automatische afkeer.

  1. Je voelt de verleiding wel, maar geeft er geen gehoor aan

Dat is leuk bedacht. Maar hoe pak je dat aan? Voor deze derde strategie ontwerp je een als-dan-plan. ‘Als ik in de kroeg kom, dan neem ik meteen een glas water.’ ‘Als ik op het station langs de AH to go loop, dan zorg ik dat ik een appel aan het eten ben.’ Als je van te voren nadenkt over welke momenten voor jou moeilijk zijn, kun je hier tijdens beter mee om gaan. 

*Wilskracht: Eén ding is ontzettend belangrijk om te onthouden: jouw wilskracht om je doel te behalen werkt alleen als je bloedsuikerspiegel in balans is. Het deel van je brein waar jouw wilskracht is gevestigd, draait op een constante aanvoer van glucose. Pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel werken averechts op je wilskracht en je vermogen om nee te zeggen tegen eten. En waar geen wilskracht is, wordt zelfbeheersing voor je eetkeuzes heel moeilijk.

Wil je weten hoe je ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel in balans komt en blijft? Stuur mij dan een berichtje!