Afvallen is niet alleen gezond eten en meer bewegen. Ook de eetcultuur, darmflora, bruin vet, stress, medicatie, slaap, ploegendiensten, alcoholgebruik, klachten, eetbuien, hormonen en (crash) diëten spelen hierbij een rol. Ik wil graag de volgende vier gezondheidsproblemen in Nederland uitlichten:

 • Het aantal mensen met overgewicht is hoger dan ooit tevoren
 • Eetstoornissen komen steeds vaker voor (ook bij kinderen)
 • Het laten uitvoeren van een maagverkleining is al bijna normaal
 • Het aantal kinderen met overgewicht is meer dan verdubbeld sinds 2000

Is diëten de oplossing?

Ook al weten we inmiddels wel beter, toch hopen we nog steeds dat diëten de oplossing bieden voor een gezond gewicht. We volgen diëten met de stiekeme hoop dat ze ervoor zorgen dat we afvallen. Het tegenovergestelde is het geval: de meeste problemen die we hebben met eten, komen door diëten en een ongezonde focus op eten.

Diëten zorgt ervoor dat:

 • Je steeds minder eet waardoor je basisstofwisseling vertraagt en je uiteindelijk steeds dikker wordt
 • Je tegen jezelf zegt dat je maandag weer gaat beginnen en daarom nu nog even snel wat dingen kunt eten die je straks niet meer mag. Met als gevolg dat je veel meer ongezonde dingen eet dan je normaal gesproken zou doen
 • Je het risico loopt om vroeg of laat door te slaan omdat je het allemaal op wilskracht doet
 • Je steeds minder vertrouwen krijgt in jezelf (het mislukt toch weer)
 • Je niet meer durft te vertrouwen op de signalen van honger en verzadiging die je lichaam je geeft
 • Je jezelf straft of beloont met eten
 • Je jouw sociale leven onder druk zet: alleen al het idee dat je niet mee kunt doen met de rest kan ervoor zorgen dat je minder uitgaat en uitnodigingen afslaat
 • Je constant bezig bent om jezelf te controleren en beheersen
 • Je eetstoornissen ontwikkelt

Het gekke is: ook al weten we dat diëten niet werken en ook al weten we dat ieder lichaam anders is, toch willen we niets liever dan slank zijn. Sterker nog: slank zijn vinden we belangrijker dan gezond zijn en een goede kwaliteit van leven hebben.

Waarom willen we eigenlijk zo graag slank zijn?

Het feit dat een slank lichaam gelukkig maakt is een illusie die we zijn gaan geloven. Ons hele leven lang al worden we door de media en de voedingsindustrie constant bestookt met de boodschap dat we niet goed zijn als we overgewicht hebben. Het is een probleem dat is gecreëerd om een product te kunnen verkopen, namelijk afslankpil X of dieet Y. Ze vertellen je dat slank betekent dat je gezond bent, dat slank mooi is, dat je meer kansen krijgt als je slank bent en dat slanke mensen succesvoller en populairder zijn.

Afvallen of een slank lichaam hebben is nooit de oplossing en te dik zijn (of jezelf te dik vinden) is ook nooit het werkelijke probleem. Wanneer je afvallen ziet als oplossing, creëer je er een probleem bij dat je eerst op moet lossen voordat je gelukkig kunt zijn. Weet dat een slank lichaam absoluut geen garantie is voor geluk. Ook al denk je nu misschien van wel.

Denk hier eens over na: is afvallen of een slank lichaam hetgeen dat jouw probleem oplost of ben jij degene die jouw probleem oplost?

Diëten zorgt voor eetbuien

Zelfs als je niet echt actief “op dieet” bent. Maar je nog steeds wel “denkt” als iemand die op dieet is (in goed en slecht eten, in angst voor bepaalde voedingsmiddelen), dan ben je nog steeds onbewust jouw voedselinname aan het controleren.

Als we bepaald voedsel als “slecht” bestempelen en we proberen het NIET te eten, komt er altijd dat moment waarop we het niet kunnen weerstaan. En we ons er mogelijk aan overeten. Want juist het idee dat je iets niet mag, maakt dat je er extra naar verlangt.

De oorzaak van overgewicht

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is te veel (of weinig) eten niet de oorzaak van overgewicht. Het is, net als overgewicht, ook een symptoom. Het is iets dat je doet omdat er ergens in je lichaam of in je leven iets niet goed in balans is. Het kan gaan om een fysieke (chemische) disbalans in je lichaam of om een mentaal-emotionele disbalans.

Zolang je dit niet aanpakt, zul je blijven uitwijken naar te veel eten en zullen alle resultaten die je behaalt tijdelijk zijn. Je zult dan blijven verlangen naar eten en het behalen en behouden van een gezond gewicht wordt een eindeloze strijd met jezelf.

Dit is ook de reden waarom diëten niet werken. Je bent meestal bezig met symptoombestrijding in plaats van met de echte oorzaak van je overgewicht. Wanneer je echter ontdekt en aanpakt wat er werkelijk aan de hand is, zal het symptoom langzaam maar zeker verdwijnen en weg blijven.

Stoppen met diëten? Dat vraagt behoorlijk wat tijd en aandacht. Mocht je mijn hulp willen bij een relaxte relatie met eten en een dieetvrij leven, weet je me te vinden!