Wat is periodiek vasten?
Het afwisselen van perioden van vasten met perioden van eten. Je doet al aan periodiek vasten als je van 7 uur ‘s avonds tot 7 uur ‘s ochtends niets meer eet (periode van 12 uur).

Hoe meer eetmomenten, hoe minder…
Wanneer je eet gaan onze lichaamscellen groeien. Door regelmatig te eten (te vaak) kunnen cellen uit hun jasje groeien en op een gegeven moment creëer je daarmee cel schade (diabetes/kanker). Ook geeft elk eetmoment schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Om deze schommelingen zo goed mogelijk in balans te houden, maakt het lichaam insuline aan. Insuline is het hormoon dat nodig is om de voeding in de cellen te brengen en om je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Bij elk eetmoment krijgt je lichaam een insulinepiek.

Insuline beschermt op korte termijn, maar is op lange termijn nadelig als je te vaak/te veel eet. Je hormoonhuishouding verliest dan het balans. Door vaker en meer (ongezond) te eten kun je kleine ontstekingen krijgen, deze ontstekingen zijn het begin van westerse welvaartsziekten.  

 Wat zijn de voordelen?
Juist door niet te eten (of minder vaak) krijgen de cellen geen signaal dat ze moeten groeien. De tijd die de cellen dan overhouden als er geen voedsel in het lichaam komt kan worden gebruikt om de schadelijke stoffen als brandstof te gebruiken in plaats van de voedingsstoffen. Ook heeft je lichaam door te vasten langer de tijd in de vet verbrand modus. Dit zorgt voor toename van de insuline gevoeligheid. Hiermee kun je op een natuurlijke manier de waardes van je hormonen optimaliseren. Hiernaast is vasten een krachtige maatregel om de ontgiftingscapaciteit van de lever te stimuleren. Na een periode van vasten ontgift de lever beter. Door periodiek te vasten ervaar je meer energie, gewichtsverlies & het vertraagd het verouderingsproces. Andere voordelen:

 • Verbetering van je stofwisseling en je immuunsysteem
 • Slechte bacteriën in de dikke darm verhongeren door te vasten
 • Je lichaam kan beter omgaan met honger
 • De werking van je brein wordt verbeterd
 • Kan bijdragen aan het voorkomen of genezen van diabetes
 • Kan allergieën neutraliseren
 • Normaliseert je bloeddruk
 • Geeft je organen voldoende rustmomenten

Waarom wordt er dan vaak geadviseerd om tussendoortjes te eten?
Heel veel diëtisten raden nog steeds aan om drie tussendoortjes per dag te eten. Zeker als je nog traditioneel calorieën telt en veel koolhydraten eet, heb je dat nodig om alle pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel op te vangen. Al die tussendoortjes zijn dus niet nodig om je bloedsuikerspiegel in balans te houden, maar om te voorkomen dat je te veel honger krijgt vanwege alle pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel. Zodra je andere keuzes gaat maken, is dat voorbij en kun je het prima redden op drie maaltijden per dag. Het is dus goed vol te houden bij een gezond voedingspatroon.

Wanneer is periodiek vasten niets voor mij?
Vasten is niet aan te raden bij kinderen, ouderen, mensen met ondergewicht, bij chronische stress (adrenal fatigue), zwangeren, en vrouwen die borstvoeding geven. Ook wanneer je overgewicht hebt is het verstandiger om je eetmomenten af te bouwen en niet in één keer hiermee te beginnen.

 

Tips om te beginnen met periodiek vasten:

 • Eerst draagkracht creëren voordat je gaat vasten of een maaltijd overslaan.
 • Eerst minder ongezond eten, goed kauwen en voldoende rust, slaap en herstel.
 • Eet je liever zo vroeg mogelijk wanneer je wakker wordt of ben je meer een avond snacker? Je kunt je vast tijd hier dan op indelen.
 • Bij hongergevoel vooral veel water drinken of voedingsstoffen eten die geen calorieën bevatten.
 • Het hongergevoel in de ochtend, komt vaak door het tekort van vocht. Jouw lichaam heeft al meer dan 8 uur lang (ongeveer) geen hydratatie binnengekregen.
 • Bij voorkeur hebben vrouwen een vasttijd van 14 uur en mannen van 16 uur. Om het praktisch te maken: sla twee keer per week je ontbijt over en eet pas bij de lunch. Op die manier vast je al snel 16 uur.
 • 1 à 2 dagen vasten kan ook al veel positieve gevolgen hebben.

Ontwenningsverschijnselen zoals hongerig, trillerig, hoofdpijn of chagrijnig zijn is heel normaal in het begin. Wil je meer weten over periodiek vasten of hulp bij een gezond voedingspatroon? Stuur mij dan een berichtje!