Elk lichaam, ook het jouwe, bevat een bepaalde hoeveelheid energie. Deze energie wordt eerlijk verdeeld. Ieder orgaan krijgt zo voldoende energie om goed te kunnen functioneren. Bij (chronische) vermoeidheid is deze energieverdeling verstoord geraakt. Het resultaat is dat bepaalde delen van je lijf minder energie krijgen, waardoor er tekorten ontstaan. Zo leidt een tekort aan energie in de hersenen tot mentale vermoeidheid, terwijl een energietekort in de spieren tot fysieke vermoeidheid leidt.

Chronische vermoeidheid

Als je vermoeidheid langer duurt en niet zomaar verdwijnt moet je oppassen. In de eerste fase merk je vaak dat je sneller moe wordt dan dat je gewend bent, dat je je niet uitgeslapen voelt ’s morgens en dat je naar vakantie verlangt. Het wordt erger als je concentratie achteruit gaat, als je je nooit meer echt uitgerust voelt en je je ergert aan alles en iedereen. Je bent prikkelbaar. Mocht het nog erger worden, dan kan er sprake zijn van chronische oververmoeidheid. Oftewel je gaat richting een burn-out. Hierover later meer. Tekenen van chronische vermoeidheid kunnen zijn dat je emotioneel bijzonder instabiel bent, je kunt nergens meer rust vinden, je wisselt snel van stemming en/of je slaapt te weinig want je kunt slecht in slaap komen.

Aan chronische vermoeidheid gaat een heel proces vooraf dat we meestal niet eens doorhebben. Vaak kan één druppel genoeg zijn om de emmer te doen overlopen. Daarom is het van belang om op tijd gas terug te nemen en (professionele) hulp te zoeken. Praat met je partner, een vriend of vriendin of neem een coach in vertrouwen. Het is zinvol om te onderzoeken waarom je het zover hebt laten komen. Wacht niet tot het te laat is en je in een burn-out beland.

Hoe wordt vermoeidheid veroorzaakt?

Een ongezonde leefstijl leidt tot laaggradige ontstekingen. Dit is een situatie waarbij het immuunsysteem niet alleen ’s nachts actief is (zoals het hoort), maar ook overdag. Bij een gezonde leefstijl gaat de energie alleen ’s nachts naar het immuunsysteem. Bij een chronische ontsteking trekt het immuunsysteem ook overdag energie naar zich toe.

Bij een ontsteking krijgt de energietoevoer naar het immuunsysteem altijd voorrang boven de toevoer naar andere systemen. Het immuunsysteem moet voldoende energie krijgen om het lijf tegen ziekteverwekkers te beschermen. Wanneer het immuunsysteem ook overdag geactiveerd wordt, schiet het energieverbruik omhoog. Op de korte termijn is dit geen probleem, maar wanneer het chronisch wordt ontstaat er een energiecrisis. De hersenen, spieren en het immuunsysteem blijven dan langdurig om energie concurreren.

Aangezien het immuunsysteem in je lijf voorrang krijgt, ontstaat er een energietekort in de hersenen en/of de spieren. Hierdoor krijgen deze organen onvoldoende energie om goed te kunnen blijven functioneren. Het gevolg is mentale en fysieke vermoeidheid.

Hoe kun je de energieverdeling weer herstellen?

Voldoende bewegen is één van de belangrijkste strategieën. Beweging zorgt ervoor dat het immuunsysteem overdag tot rust gebracht wordt. Er worden namelijk tijdens beweging ontstekingsremmende stoffen in je spieren aangemaakt. Hierdoor neemt de vermoeidheid na verloop van tijd af. Zowel vasten als bewegen werken ontstekingsremmend. Bewegen op een lege maag is dus een krachtige combinatie voor het remmen van laaggradige ontstekingen.

Eerst eten om energie te krijgen?

De mens heeft een enorme capaciteit om energie op te kunnen slaan in het vetweefsel, de spieren en de lever. Een lege maag is niet hetzelfde als een lege motor. Gedurende de avond en nacht wordt je avondmaaltijd verteerd. De energie die je uit deze maaltijd haalt sla je voor een groot deel op in je vetweefsel en in de glycogeen voorraden in de spieren en lever. Er is dus voldoende energie aanwezig om ’s morgens op een lege maag te kunnen bewegen.

Dus: beweging, en met name op een lege maag, werkt anti-ontstekend en brengt het immuunsysteem overdag tot rust. Hierdoor gaat het energieverbruik van het immuunsysteem omlaag, waardoor er meer energie voor de rest van het lijf overblijft. Het gevolg is minder klachten en een hoger energieniveau. Wil je meer weten over de mogelijke oorzaken en oplossingen van vermoeidheid? Neem dan contact met mij op!