Eiwit is een van de belangrijkste bouwstenen voor ons lichaam. Het geeft ons de basisblokken voor de opbouw van spieren, botten, onze huid en andere weefsels. Eiwitshakes worden vaak gebruikt door atleten om snel een flinke dosis eiwit binnen te krijgen voor snel spierherstel. Eiwitshakes hebben een verscheidenheid van smaken en zijn te koop in poedervorm of in kant-en-klare verpakking, zoals blikjes, flesjes, of andere verpakkingen.

Kan je aankomen van eiwitshakes?

Eiwitpoeder bestaat uit vetten en koolhydraten in de vorm van melksuiker (lactose) en daarnaast uit eiwit. Het eiwitpercentage is afhankelijk van de bewerking die het poeder heeft ondergaan. Eén enkele portie bevat niet veel calorieën. Echter, als je elke dag eiwitshakes drinkt in aanvulling van ons normale dieet dan is de kans groot dat je langzaam maar zeker een calorie-overschot op gaat bouwen. Dit zou kunnen zorgen voor ongewenste gewichtstoename. In normale eiwitshakes met 30 gram eiwit zitten ongeveer 110 calorieën. Het blijft belangrijk om de ingrediënten te lezen, want er zijn ook eiwitshakes die per portie maar liefst 500 tot 600 calorieën bevatten.

Hoe meer eiwitten hoe beter?

Veel krachtsporters denken dat meer eiwitten altijd beter is voor spieropbouw. Voor een gemiddeld gezond volwassen krachtsporter is het overbodig om meer dan 1,6 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht te nemen voor het opbouwen van spiermassa. Het is zonde van je geld om dagelijks meerdere shakes te drinken als je al voldoende eiwitten haalt uit je reguliere voedingspatroon. Als je meer eiwit binnenkrijgt dan je nodig hebt, leidt dit niet tot meer spiergroei zoals soms gedacht wordt. Een overschot aan eiwitten wordt gebruikt als brandstof, of opgeslagen in de vorm van vet. Zo kom je mogelijk aan zonder dat je dit wilt. Meer eiwitten eten of drinken dan je nodig hebt, heeft geen zin.

Conclusie

Eiwitshakes zijn veilig voor mensen die gezond en fit zijn. Deze eiwitshakes worden vooral gebruikt door atleten die voeding nodig hebben na hun training. De meeste atleten hebben geen tijd om direct voor of na de training een maaltijd te maken om snel eiwitten tot zich te kunnen nemen. Dan kun je shakes gebruiken, maar let op, alleen wanneer ze worden gebruikt als onderdeel van een evenwichtig, proteïnerijk dieet (geen vervanging). Om spiermassa op te bouwen heb je geen eiwitshake nodig. Je kunt namelijk doorgaans voldoende eiwitten halen uit je voeding. Gezonde dierlijke eiwitrijke producten zijn bijvoorbeeld kip, vis, ei en magere melk. Verder kun je eiwitten halen uit bijvoorbeeld een whey- of plantaardig eiwitsupplement. Ook zijn er plantaardige producten die relatief veel eiwit bevatten. Denk aan brood, rijst, pasta, bonen, linzen, noten. Voor de vegetariërs zijn er ook plantaardige eiwitshakes die je kunt overwegen als aanvulling op je voedingspatroon.