Als je eet, gaat het voedsel snel naar je maag, zodat het verteerd kan worden. Hoe langzamer en beter je kauwt hoe beter. Hierbij meng je je speeksel met het voedsel in je mond en begint de eerste fase van de spijsvertering. Voor zwaarder, eiwitrijk voedsel, zoals vlees, noten en zaden en peulvruchten, vindt de spijsvertering grotendeels plaats door de werking van je maagzuur en enzymen die de eiwitten afbreken tot kleinere deeltjes. Deze deeltjes kunnen vervolgens door je darmen verder verteerd en opgenomen worden. Als je maag voldoende maagzuur bevat, verloopt dit proces relatief soepel. Als er te weinig maagzuur in je maag zit, wordt het voedsel in je maag echter onvoldoende verteerd.

Dit gebeurt vaak als je tijdens het eten gestrest bent. Als de eiwitten het lager gelegen deel van je maagdarmkanaal bereiken, zijn ze onvoldoende afgebroken, waardoor je cellen de voedingsstoffen niet goed kunnen opnemen. In plaats daarvan blijft het voedsel gewoon liggen en gaat rotten. Bij dit proces ontstaat ammoniakgas, wat tot verschillende klachten kan leiden, zoals een opgeblazen gevoel of spijsverteringsproblemen.

Brandend maagzuur
Bij sommige mensen vermindert het gehalte aan goed maagzuur en komen daar slechte zuren voor in de plaats (brandend maagzuur). Wellicht denk jij – net als de meeste mensen – dat brandend maagzuur een teken is van te veel maagzuur. Echter ontstaat brandend maagzuur in het overgrote deel van de gevallen juist door een tekort aan maagzuur! Met het slikken van maagzuurremmers raak je dan dus alleen nog maar verder van huis. Maagzuurremmers geven een tijdelijke verlichting van die klachten. Maar door langdurig maagzuurremmers te slikken wordt het probleem alleen maar erger aangezien je maag juist al te weinig maagzuur aanmaakt. Je spijsverteringskanaal probeert je tegen deze slechte zuren te beschermen door slijm te produceren. Als er zonder reden een heleboel slijm via je keel naar boven komt, komt dat waarschijnlijk doordat je spijsverteringssysteem zijn best doet om je te beschermen.

Ook een oorzaak van een tekort aan maagzuur is adrenaline. Als deze voortkomt uit reactie op negatieve gevoelens zoals angst, boosheid, haat, schaamte, schuldgevoelens, stress en depressie kan de adrenaline op veel plekken in je lichaam schade aanrichten. Als dit in je maag gebeurt, verkleinen ze de voorraad maagzuur. Dus als je voortduren onder stress bent, kan dat al voldoende zijn om je maagzuur langzaam af te breken, waardoor je minder goed voedsel kunt verteren. Stress en emoties die we in het alledaagse leven ervaren kunnen de groei van heilzame (goede) bacteriën belemmeren en de groei van schadelijke bacteriën bevorderen.

Nog meer oorzaken van een tekort aan maagzuur…
Naast dat negatieve gevoelens je maagzuur kunnen aantasten, kunnen medicijnen (zoals antibiotica, immunosuppressiva, antischimmelmedicatie, amfetaminen ect.) dat ook. De kans is ook groot dat je maagzuur wordt aangetast als je teveel eiwitten eet, zoals vlees, noten, zaden en/of peulvruchten of als je veel voedsel eet waarin vet en suiker gecombineerd zijn (kaas, volle melk, koek, ijs, ect.). Beide categorieën voedsel zijn veel moeilijker verteerbaar dan fruit of groenten en belasten je spijsvertering enorm. Dit kan uiteindelijk je maagzuur doen ‘opbranden’ en spijsverteringsenzymen verzwakken. Als je eiwitrijke maaltijden eet en last hebt van klachten die bij een tekort aan maagzuur horen, zoals een opgeblazen gevoel, obstipatie, futloos gevoel en/of vermoeidheid, beperk dierlijke eiwitten dan en eet maximaal één portie per dag.

Hoe zorg je voor voldoende hoeveelheid maagzuur?
Weinig energie en het gevoel dat de vertering van eten zwaar en traag gaat zijn symptomen waarbij een tekort aan maagzuur de oorzaak kan zijn. Wanneer je hier regelmatig last van hebt is het zinvol om uit te zoeken wat hier bij jou de oorzaak van kan zijn en die vervolgens aan te pakken. Onderstaande 5 tips kunnen je hier wellicht bij helpen.

1. Eet 80% basevormend voedsel
Bij teveel zuurvormers krijgen we een negatieve reactie in de celomgeving, homeostase wordt verstoord en dan krijg je allerlei klachten en symptomen. Het systeem gaat op zoek naar mogelijkheden om de zuren te neutraliseren. Hiervoor heb je basische stoffen voor nodig en dat zijn altijd mineralen. In je lichaam zitten mineralen in botten, tanden en nagels. Als je dus tekort mineralen via voeding binnenkrijgt, maakt je lichaam gebruik van deze mineralen. Osteoporose is dus eigenlijk een probleem van teveel zuurvormers. Om je maagzuur weer in balans te brengen zijn mineralen en basevormend (tegenovergestelde van zuurvormend) nodig. Denk hierbij aan groente, fruit, verschillende soorten noten en zaden, kruiden en gezonde dranken.

2. Eet niet teveel suikers en doe rustig aan met koolhydraten
Een teveel aan suikers en koolhydraten verstoren de balans van de bacteriën in je maag en ingewanden. Ook een teveel aan natuurlijke fruitsuiker (fructose) en kunstmatige zoetstoffen stimuleren overgroei van ongezonde bacteriën.

3. Pak stress aan
Stress zorgt ervoor dat er minder energie beschikbaar is voor je verteringssysteem en kan ook zorgen voor een verminderde aanmaak van verteringsenzymen door de alvleesklier. Ademhalingsoefeningen of meditatie kunnen je in dit proces ondersteunen.

4. Drink niet tijdens het eten
Veel drinken tijdens of vlak na het eten verdunt het maagzuur waardoor er een minder zuur milieu ontstaat in de maag. Beter is het dus is om vanaf een half uur voor de maaltijd tot een uur na de maaltijd niet te drinken. Vermijd met name ijskoude dranken! Gemberthee kun je gebruiken om de spijsvertering te stimuleren.

5. Vermijd voeding waar je intolerant voor bent
Voedselallergieën en voedselintoleranties zijn een aanslag op je verteringssysteem en je immuunsysteem. Het is daarom sowieso zinvol om te onderzoeken of je bepaalde voedselallergieën of intoleranties hebt en uit te zoeken welke voeding wel bij je past.

Mocht je meer willen weten over dit onderwerp of kan ik je ergens mee helpen neem dan contact met mij op. Als je dit bericht leuk of interessant vind deel het gerust!