Er wordt vaak gesproken over welke voeding gezond is en welke niet, maar zelden over hoe je voeding verteerd wordt. Daarmee wil ik zeggen: je kan zo gezond eten als je wilt, maar als de gezonde voedingsstoffen niet worden opgenomen in je lichaam, schiet je er nog niets mee op.

De spijsvertering bestaat uit de maag, dunne darm, dikke darm, lever en galblaas. Je spijsverteringssysteem zorgt ervoor dat je voedingsstoffen uit je voedsel opneemt, op de juiste manier afvalstoffen en toxinen uitscheidt en je immuunsysteem sterk blijft. Een goed werkende spijsvertering zorgt ervoor dat je steeds beter kunt aanvoelen welke voeding je goed doet en welke niet. Als je spijsverteringssysteem in balans is ervaar je meer energie, betere slaap, een aangename lichaamstemperatuur en zorgt deze voor meer gewichtsverlies.

‘Als je spijsvertering niet functioneert, dan kan je hele lichaam niet goed functioneren.’

Het spijsverteringssysteem heeft niet alleen een fysieke rol in ons leven. Denk aan de uitdrukkingen ‘onderbuikgevoel’, ‘ergens de buik vol van hebben’, ‘vlinders in de buik hebben’, ‘het ligt zwaar op de maag’. Het heeft ook een wezenlijke rol. Het maakt deel uit van wie wij emotioneel en intuïtief in onze diepste kern zijn. Je kracht zit in je buik. Je darmen hebben namelijk ‘emotionele poriën’, waardoor emoties kunnen bepalen hoeveel gezonde of schadelijke bacteriën in de darmen groeien. Het zorgt dus niet alleen voor de vertering van voedsel, maar ook het verwerken van gedachtes en emoties. Een goed werkende spijsvertering is een voorwaarde voor een gezond en energiek leven.

Hoe weet je of je spijsvertering in balans is?
Ideaal gezien ga je één keer per dag naar de wc voor de ontlasting en het liefst rond hetzelfde tijdstip. De ontlasting heeft geen sterke geur en heeft de vorm van een stevige sigaar maar is niet hard. Vormloos of vloeibaar of in stukjes is niet gezond. De ontlasting gaat ook pijnloos en zonder drukken en blijft ideaal gezien drijven in het water. De kleur kan variëren maar is altijd bruin. Mocht het anders zijn dan wordt het tijd om aandacht te gaan besteden aan je spijsvertering.

Constipatie, diarree, brandend maagzuur, vermoeidheid na het eten en winderigheid worden vaak als ‘normaal’ beschouwt, maar zijn ook signalen van je lichaam dat je spijsvertering niet goed werkt.

Hoe zorg ik dan voor een gezonde spijsvertering?
Dat is lastig te zeggen. Ieder mens is uniek en dus geen spijsvertering werkt hetzelfde. De één kan makkelijk een zware maaltijd verteren en de ander heeft hier meer tijd voor nodig. Hier pas je dan ook je voedingspatroon op aan. Als je spijsvertering ontregeld is kijk je eerst wat de oorzaak hiervan is. Is het een voedingsprobleem of ligt het probleem dieper? Aan de hand daarvan kan ik je helpen je spijsvertering in balans te brengen.

Hieronder een paar algemene tips voor een gezonde spijsvertering:

  • Eet het liefst zo vers en onbewerkt mogelijk en kies voor natuurlijke suikers.
  • Eet en drink bij voorkeur niets dat kouder is dan kamertemperatuur & beschouw rauwkost meer als aanvulling op een maaltijd dan als vervanging van een volledige gekookte maaltijd.
  • Eet niet voordat je vorige maaltijd verteerd is. Dit duurt zo’n 3 tot 6 uur. Een kleine snack tussendoor kan wel.
  • Neem de tijd om rustig en met aandacht voor je voedsel te kunnen eten. Eet bij voorkeur tot je 80% vol zit en probeer jezelf niet vol te proppen.
  • De spijsvertering is ’s middags het actiefst en werkt deze het beste dus eet je grootste en belangrijkste maaltijd tussen de middag voor een optimale vertering.