Bij afvallen gaat het meestal over calorieën tellen. De achterliggende gedachte is dat je een mindere hoeveelheid energie moet eten dan dat je verbruikt. Goed letten op inname van calorieën is echter geen garantie dat je lichaam voldoende voedingsstoffen en minimale hoeveelheden suiker en andere kunstmatige toevoegingen binnenkrijgt. Het gaat niet om de hoeveelheid calorieën, maar om de kwaliteit.

De ene calorie is de andere niet

Eet minder ongezond. Gezond eten doe je meestal niet teveel. Calorieën tellen is daarom behoorlijk zinloos. 100 calorieën uit broccoli hebben echt een ander effect op je gezondheid dan 100 calorieën uit hagelslag. Een ander voorbeeld waarom calorieën tellen niet echt zinvol is, heeft een relatie tot light producten. Deze producten zijn ‘leeg’ en bevatten weinig tot geen calorieën. Je zou dan denken dat je ‘light’ producten zonder problemen kunt blijven eten en drinken. Helaas, die conclusie is fout. Light producten voorzien in vrijwel alle gevallen je lichaam niet van gezonde voedingsstoffen. De in deze producten aanwezige zoetstoffen zetten zelfs aan tot extra eten!

1 gram vet = 9 kcal.
1 gram alcohol = 7 kcal.
1 gram eiwit/koolhydraat = 4 kcal.

Vergelijk dit: door 100 kcal uit cola stijgt je insulinelevel zeer hoog (vetverbranding is dan niet mogelijk). Door inname van 100 kcal uit broccoli blijft je insulinelevel laag. Je lichaam is dan sneller in staat om de vetverbranding te activeren.

Vitamines en mineralen tot je nemen is veel belangrijker dan de hoeveelheid calorieën die je eet. Als je gaat vasten, moet je voldoende mineralen en vitaminen binnenkrijgen. Zo niet, dan stimuleert dat ontstekingen en remt het juist de genezing. Micronutriënten (uit vitaminen en mineralen) zijn dus essentieel voor onze gezondheid.

De juiste verhoudingen

Het is belangrijk om te weten wat de macronutriënten: koolhydraten, vetten en eiwitten doen. Koolhydraten zorgen voor energie (vooral voor de hersenen en rode bloedcellen). Eiwitten zijn bouwstenen voor onze lichaamscellen en verzadigen het brein. (Onverzadigde) vetten versterken en beschermen lichaamscellen en vertragen de voedselverwerking van maag naar darm, voor een langer verzadigingsgevoel. Eiwitten en vetten zorgen beide voor een langer verzadigingsgevoel.

Het nadeel van calorieën tellen

Het gevaar van calorieën tellen is dat je nog maar op één aspect van je voeding let. Dat je alleen maar aan het tellen bent en de kwaliteit van je voeding uit het oog verliest. Goed eten is zoveel meer dan alleen calorieën! Kortom: kies voor goede producten. Leer te luisteren naar je lichaam, hoe je je voelt en hoe verzadigd je bent. Dan ben je op de goede weg. En dan is calorieën tellen echt niet nodig.

Een eetdagboek

Maar heb je werkelijk géén idee wat er elke dag in je mond verdwijnt? Ben je een ‘rommelige’ eter of eet je veel tussendoortjes? Dan kan een eetdagboek wel een goed idee zijn. Daarmee krijg je een goede indruk van je zwakke plekken en de momenten op de dag waarop je gevoelig bent voor snacken en snoepen.