Wat is gezonder: honing of suiker?

Wat is gezonder: honing of suiker?

Er zijn heel veel soorten suiker. Tafelsuiker, honing, palmsuiker, siroop, fruitsuikers etc. Maar welke suiker kun je nou het beste eten? De soorten suiker zijn onder te verdelen in: ongeraffineerde suiker, geraffineerde suiker en suikervervangers / zoetstoffen. De eerste is suiker in zijn natuurlijke vorm, vol met vezels, mineralen, enzymen en vitaminen. Al deze stoffen worden tijdens het raffineren van suiker eruit gehaald. Hoe geraffineerder het product hoe minder vitaminen en mineralen erin zitten. Voorbeelden van ongeraffineerde suikers zijn honing, dadelsiroop, kokos- bloesemsuiker & rijststroop. Deze zijn wel bewerkt, maar staan dichterbij hun oorspronkelijke vorm. In dat opzicht is honing gezonder dan geraffineerd suiker.

 

Snelle suikers

Alle suikers bestaan voor het overgrote deel uit twee suikerbolletjes of moleculen die aan elkaar geregen zijn. Dit is 1 bolletje fructose en 1 bolletje glucose. Het is voor je lichaam heel makkelijk om deze verbinding of ketting door te knippen, de glucose wordt meteen opgenomen in je bloed en gebruikt, fructose gaat eerst naar je lever om daar omgezet te worden. Het zijn allemaal snelle suikers of ook wel snel opneembare koolhydraten genoemd.

 

Waarom wordt er dan gezegd dat bijvoorbeeld honing of kokosbloesemsuiker beter voor je is?

Deze suikers bestaan dus niet voor 100% uit glucose en fructose, zoals bij rietsuiker of kristalsuiker, maar voor 80-90%. Verder bestaan ze uit nog wat water en vitaminen en mineralen en andere bouwstoffen. Dit klopt, maar de hoeveelheden zijn zo klein, dat ze verwaarloosbaar zijn. Wil je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgen, dan is het raadzaam voldoende onbewerkte en vezelrijke producten te eten, zoals groenten, fruit en volkorenbrood.

Natuurlijk betekent dit niet dat je nooit meer ongezonde voeding/suikers mag eten. Eén of twee snoepjes kunnen geen kwaad, als je de rest van de dag gezond eet. Het gaat erom dat je een goede verhouding ongezonde versus gezonde voeding toepast.

 

Waar komen de verschillende suikers vandaan?

Kristalsuiker komt uit een suikerbiet.
Rietsuiker komt uit een rietstengel.
Honing komt natuurlijk van bijen, de bijen zuigen de nectar uit bloemen en zetten dit in hun maag en honingraat om in honing.
Palmsuiker komt van het sap van de palmbomen.
Kokosbloesemsuiker komt uit de bloemetjes van de kokospalm.

Waarom eten we eigenlijk suiker? Hoe werkt dat in op je bloedsuikerspiegel? Tips voor mensen met een grote suikerbehoefte en nog veel meer vind je in mijn E-book bewust naar een gezond gewicht.

 

Powernap, de oplossing voor slaapproblemen?

Powernap, de oplossing voor slaapproblemen?

Steeds meer Nederlanders ervaren slaapproblemen. Er zijn veel manieren om te werken aan je nachtrust zoals apps, oordopjes etc. Een andere oplossing die je vaak hoort? Powernaps.

Een echte powernap duurt maximaal twintig minuten. Je kan ook een complete slaapcyclus maken van ongeveer negentig minuten. Korter, of juist langer dutten dan die twee zorgt dat je verdwaasd wakker wordt.

Veel mensen hebben baat bij een dutje overdag. Om daar optimaal effect van te hebben, kun je je het beste aan de volgende 3 regels houden:

  1. Hou het kort – maximaal twintig minuten

Als je even wat rust wilt nemen, doe dan een powernap van tien, maximaal twintig minuten. De gedachte is dat je dan alleen je lichte slaap meemaakt en niet in de diepe slaap terechtkomt van waaruit je heel moeilijk wakker wordt.

  1. Wil je meer? Negentig minuten kan ook

Als je een langere dut wilt maken, trek daar dan negentig minuten voor uit. Dan pak je precies een complete slaapcyclus, met een portie lichte slaap, een portie diepe slaap en een klein beetje remslaap. Na afloop van zo’n hele cyclus ben je makkelijk weer wakker te maken. Het is vervelend als je wekker halverwege die cyclus gaat, of middenin je diepe slaap. Dan word je minder fijn wakker.

  1. Na de lunch

Het beste is om voor 15:00 uur een powernap te doen, anders schop je je biologische klok in de war en slaap je ’s avonds minder goed. Een korte powernap, van twintig minuten, kun je op elk moment wel doen, mits je een goede slaper bent.

Maarrrr….

Als je echt slaapproblemen hebt, kun je beter helemaal geen powernap doen. Slaapproblemen en/of stoornissen los je helaas niet op met een powernap. Je kunt jammer genoeg geen slaap ‘inhalen’. Je kunt je slaaptekort alleen een klein beetje opvangen met een powernap. Het verhoogd je concentratie, je geheugen krijgt weer een oppepper en je creativiteit wordt geboost.

Ervaar jij slaapproblemen zoals een lange tijd nodig voor het inslapen, regelmatig wakker worden, moeite om weer in slaap te vallen, (te) vroeg wakker worden of niet uitgerust wakker worden? Neem direct contact met mij op en ik help je graag van je slaapproblemen af!

 

Gezondheidsvoordelen bij bewegen op een nuchtere maag

Gezondheidsvoordelen bij bewegen op een nuchtere maag

Bewegen vóórdat je ontbijt heeft veel voordelen. Het heeft een ontstekingsremmend effect, het helpt je met afvallen, je krijgt er meer energie van een heldere geest en je versterkt je spieren.

Als je met een lege maag gaat bewegen, maak je eerst je suikervoorraden (glycogeen) op. Vervolgens zal je lichaam overstappen op het verbranden van vetmassa. Maar dit kan alleen als je weinig insuline in je bloed hebt, want hoge insulinewaarden blokkeren de vet verbrandingscapaciteit van het lichaam. ’s Ochtends vóórdat je hebt ontbeten is je insulinewaarde laag. Dit maakt de ochtend het beste moment om te bewegen.

Nuchter bewegen is een snelle en effectieve manier om je insulinegevoeligheid te verbeteren. Beweging stimuleert namelijk glucose transporteurs. Dit betekent dat je cellen de bloedsuiker beter kunnen opnemen en dat je dus meer energie hebt. Doordat je gevoeliger voor insuline wordt, heb je maar weinig insuline nodig om je bloedsuiker in balans te houden. En door de lage insulinewaarden gedurende de dag is je lichaam ook beter in staat om vetmassa te verbranden. Insuline is namelijk een opslaghormoon en zorgt voor vetopslag. Tegelijkertijd blokkeert het de vetafbraak. Bij lage insulinewaarden wordt er dus nauwelijks vet opgeslagen en heeft je lichaam de mogelijkheid om vetmassa af te breken. Dit levert veel energie op.

Daarnaast wordt je lichaam steeds sneller in het aanmaken van glucose (energie) zodra je bloedsuiker daalt. Het aanmaken van glucose uit aminozuren (eiwitdeeltjes) en glycerol (afbraakproduct van vetten) gebeurt voornamelijk in de lever en wordt gluconeogenese genoemd. Hoe sneller en beter dit proces verloopt, hoe minder energiedips je ervaart.

Moet je niet eerst eten om energie te krijgen voor het bewegen?
De mens heeft een enorme capaciteit om energie op te kunnen slaan in het vetweefsel, de spieren en de lever. Een lege maag is niet hetzelfde als een lege motor, dus een lege energievoorraad. Gedurende de avond en nacht wordt je avondmaaltijd verteerd. De energie die je uit deze maaltijd haalt, sla je voor een groot deel op in je vetweefsel en in de glycogeenvoorraden in de spieren en lever. Er is dus voldoende energie aanwezig om s morgens op een lege maag te kunnen bewegen.

Een ochtendwandeling van slechts 20 minuten zorgt al voor een gevoel van vitaliteit en energie gedurende de gehele dag. Het is ook een erg productieve start van de dag om aan je 30 minuten beweging per dag te komen. Je verbrand er ongeveer 100 tot 150 calorieën per dag extra mee.

Of ik aanraad om te wegen op een nuchtere maag? Jazeker! Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk en zet ’s avonds al je kleding en schoenen klaar, bepaal welke route je gaat wandelen of wat voor beweging je wilt gaan doen en spreek bijvoorbeeld af met een vriend of vriendin voor een stok achter de deur. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om je ontbijt uit te stellen.

 

Calorieën tellen of niet?

Calorieën tellen of niet?

Bij afvallen gaat het meestal over calorieën tellen. De achterliggende gedachte is dat je een mindere hoeveelheid energie moet eten dan dat je verbruikt. Goed letten op inname van calorieën is echter geen garantie dat je lichaam voldoende voedingsstoffen en minimale hoeveelheden suiker en andere kunstmatige toevoegingen binnenkrijgt. Het gaat niet om de hoeveelheid calorieën, maar om de kwaliteit.

De ene calorie is de andere niet

Eet minder ongezond. Gezond eten doe je meestal niet teveel. Calorieën tellen is daarom behoorlijk zinloos. 100 calorieën uit broccoli hebben echt een ander effect op je gezondheid dan 100 calorieën uit hagelslag. Een ander voorbeeld waarom calorieën tellen niet echt zinvol is, heeft een relatie tot light producten. Deze producten zijn ‘leeg’ en bevatten weinig tot geen calorieën. Je zou dan denken dat je ‘light’ producten zonder problemen kunt blijven eten en drinken. Helaas, die conclusie is fout. Light producten voorzien in vrijwel alle gevallen je lichaam niet van gezonde voedingsstoffen. De in deze producten aanwezige zoetstoffen zetten zelfs aan tot extra eten!

1 gram vet = 9 kcal.
1 gram alcohol = 7 kcal.
1 gram eiwit/koolhydraat = 4 kcal.

Vergelijk dit: door 100 kcal uit cola stijgt je insulinelevel zeer hoog (vetverbranding is dan niet mogelijk). Door inname van 100 kcal uit broccoli blijft je insulinelevel laag. Je lichaam is dan sneller in staat om de vetverbranding te activeren.

Vitamines en mineralen tot je nemen is veel belangrijker dan de hoeveelheid calorieën die je eet. Als je gaat vasten, moet je voldoende mineralen en vitaminen binnenkrijgen. Zo niet, dan stimuleert dat ontstekingen en remt het juist de genezing. Micronutriënten (uit vitaminen en mineralen) zijn dus essentieel voor onze gezondheid.

De juiste verhoudingen

Het is belangrijk om te weten wat de macronutriënten: koolhydraten, vetten en eiwitten doen. Koolhydraten zorgen voor energie (vooral voor de hersenen en rode bloedcellen). Eiwitten zijn bouwstenen voor onze lichaamscellen en verzadigen het brein. (Onverzadigde) vetten versterken en beschermen lichaamscellen en vertragen de voedselverwerking van maag naar darm, voor een langer verzadigingsgevoel. Eiwitten en vetten zorgen beide voor een langer verzadigingsgevoel.

Het nadeel van calorieën tellen

Het gevaar van calorieën tellen is dat je nog maar op één aspect van je voeding let. Dat je alleen maar aan het tellen bent en de kwaliteit van je voeding uit het oog verliest. Goed eten is zoveel meer dan alleen calorieën! Kortom: kies voor goede producten. Leer te luisteren naar je lichaam, hoe je je voelt en hoe verzadigd je bent. Dan ben je op de goede weg. En dan is calorieën tellen echt niet nodig.

Een eetdagboek

Maar heb je werkelijk géén idee wat er elke dag in je mond verdwijnt? Ben je een ‘rommelige’ eter of eet je veel tussendoortjes? Dan kan een eetdagboek wel een goed idee zijn. Daarmee krijg je een goede indruk van je zwakke plekken en de momenten op de dag waarop je gevoelig bent voor snacken en snoepen.

2 stappen die je moet maken voor een gezonde leefstijl

2 stappen die je moet maken voor een gezonde leefstijl

Er spelen hierbij drie factoren:

  1. Genen
  2. Omgeving
  3. Leefstijl

Onze genen snappen tegenwoordig niets meer van de huidige samenleving en omgeving waar we in leven. Overal waar je komt liggen verleidingen op de loer. De voedselindustrie weet voor welke voedselprikkels wij gevoelig zijn. Vanuit nature lusten wij alleen zoet, zout en vettige dingen. Bitter en zure smaken leren we later pas waarderen.

 

Bewerkt voedsel

Vaak zijn de ongezonde dingen die je koopt, een impuls aankoop. Voedsel dat niet op je boodschappenlijstje staat. Voedsel wat zoet, zout en/of vet is. Dit zijn veelal bewerkte producten. Bewerkt voedsel is eigenlijk al het voedsel dat niet rechtstreeks uit de boom of uit de grond komt. Daarnaast is voedsel tegenwoordig gericht op gemak en snelheid. Ook dit zijn veelal bewerkte producten. Let maar eens op als je in de supermarkt loopt. Daar bestaat meer dan 60% van het voedsel uit bewerkt voedsel.

Tip: Zorg ervoor dat op alle momenten dat je impulsaankopen kan doen, je iets gezonds bij je hebt. Op kantoor, thuis, dat maakt niet uit. Zet het neer. Zet je een schaal met dropjes of ander snoep neer, is die ook (onbewust) op. Gewoon puur om het feit iets in je mond te hebben.

 

Oerbrein vs. mensbrein

We hebben ontzettend veel te kiezen. Per dag maak je gemiddeld 200 voedsel keuzes. Niet alleen wat je gaat eten, maar ook wanneer je gaat eten. En ook wat je niet gaat eten. Er moet dus wel een soort van plan komen. Voor dit plan moet je het verschil tussen je oerbrein en je mensbrein leren kennen.

Stap 1. Doorzie de strategie van het oerbrein

Het oerbrein kiest altijd voor directe beloning. Het kan aantrekkelijke dingen niet uitstellen. Zoet en zout zijn voor je hersenen een directe beloning. Dit zorgt voor voordelen op de korte termijn en nadelen op de lange termijn.

Als je iedere dag alleen maar dingen eet die super lekker zijn – waaronder kunstmatig lekker in de vorm van suiker en pakjes en zakjes – is de kans groot dat je je na verloop van tijd niet meer zo lekker voelt.

Het oerbrein wil weg van pijn. Het heeft daarvoor twee strategieën. De eerste is verdoven. Het zoekt afleidingen in de vorm van games, Social Media, seks, roken, gokken of andere vormen. De tweede is uitstelgedrag. Het oerbrein blijft graag in de comfortzone. Het zoekt alleen dingen die het kent.

Stap 2. Laat het mensbrein leiden

Mogelijk ken je ook de uitspraak dat je over belangrijke beslissingen een nachtje moet slapen. Hier gebruik je het mensbrein. Je kunt het mensbrein trainen door op je impulsen te letten – alles wat je spontaan eet, zegt of doet – en ervoor te zorgen dat je eerst denkt voordat je iets eet, zegt of doet. In het moment van denken – dus het activeren van het mensbrein, en het remmen van het oerbrein – heb je een vrije keuze om te bepalen of het je op de lange termijn gelukkiger en gezonder maakt.

 

Conclusie

Het allerbeste advies is: ga echt eten. En met echt bedoel ik, zoveel mogelijk onbewerkt voedsel. Wanneer je overstapt op onbewerkte producten, val je geleidelijk aan af. Hiervoor hoef je geen calorieën of dergelijk te tellen. Onbewerkt voedsel bevat automatisch veel minder calorieën. Wil je meer weten over een gezonde leefstijl, neem dan contact met mij op. Ik help je graag verder.

Waarom diëten niet werken

Waarom diëten niet werken

Afvallen is niet alleen gezond eten en meer bewegen. Ook de eetcultuur, darmflora, bruin vet, stress, medicatie, slaap, ploegendiensten, alcoholgebruik, klachten, eetbuien, hormonen en (crash) diëten spelen hierbij een rol. Ik wil graag de volgende vier gezondheidsproblemen in Nederland uitlichten:

  • Het aantal mensen met overgewicht is hoger dan ooit tevoren       
  • Eetstoornissen komen steeds vaker voor (ook bij kinderen)       
  • Het laten uitvoeren van een maagverkleining is al bijna normaal        
  • Het aantal kinderen met overgewicht is meer dan verdubbeld sinds 2000

Is diëten de oplossing?

Ook al weten we inmiddels wel beter, toch hopen we nog steeds dat diëten de oplossing bieden voor een gezond gewicht. We volgen diëten met de stiekeme hoop dat ze ervoor zorgen dat we afvallen. Het tegenovergestelde is het geval: de meeste problemen die we hebben met eten, komen door diëten en een ongezonde focus op eten.

Diëten zorgt ervoor dat:

  • Je steeds minder eet waardoor je basisstofwisseling vertraagt en je uiteindelijk steeds dikker wordt
  • Je tegen jezelf zegt dat je maandag weer gaat beginnen en daarom nu nog even snel wat dingen kunt eten die je straks niet meer mag. Met als gevolg dat je veel meer ongezonde dingen eet dan je normaal gesproken zou doen
  • Je het risico loopt om vroeg of laat door te slaan omdat je het allemaal op wilskracht doet
  • Je steeds minder vertrouwen krijgt in jezelf (het mislukt toch weer)
  • Je niet meer durft te vertrouwen op de signalen van honger en verzadiging die je lichaam je geeft
  • Je jezelf straft of beloont met eten
  • Je jouw sociale leven onder druk zet: alleen al het idee dat je niet mee kunt doen met de rest kan ervoor zorgen dat je minder uitgaat en uitnodigingen afslaat
  • Je constant bezig bent om jezelf te controleren en beheersen
  • Je eetstoornissen ontwikkelt

Het gekke is: ook al weten we dat diëten niet werken en ook al weten we dat ieder lichaam anders is, toch willen we niets liever dan slank zijn. Sterker nog: slank zijn vinden we belangrijker dan gezond zijn en een goede kwaliteit van leven hebben.

Waarom willen we eigenlijk zo graag slank zijn?

Het feit dat een slank lichaam gelukkig maakt is een illusie die we zijn gaan geloven. Ons hele leven lang al worden we door de media en de voedingsindustrie constant bestookt met de boodschap dat we niet goed zijn als we overgewicht hebben. Het is een probleem dat is gecreëerd om een product te kunnen verkopen, namelijk afslankpil X of dieet Y. Ze vertellen je dat slank betekent dat je gezond bent, dat slank mooi is, dat je meer kansen krijgt als je slank bent en dat slanke mensen succesvoller en populairder zijn.

Afvallen of een slank lichaam hebben is nooit de oplossing en te dik zijn (of jezelf te dik vinden) is ook nooit het werkelijke probleem. Wanneer je afvallen ziet als oplossing, creëer je er een probleem bij dat je eerst op moet lossen voordat je gelukkig kunt zijn. Weet dat een slank lichaam absoluut geen garantie is voor geluk. Ook al denk je nu misschien van wel.

Denk hier eens over na: is afvallen of een slank lichaam hetgeen dat jouw probleem oplost of ben jij degene die jouw probleem oplost?

Diëten zorgt voor eetbuien

Zelfs als je niet echt actief “op dieet” bent. Maar je nog steeds wel “denkt” als iemand die op dieet is (in goed en slecht eten, in angst voor bepaalde voedingsmiddelen), dan ben je nog steeds onbewust jouw voedselinname aan het controleren.

Als we bepaald voedsel als “slecht” bestempelen en we proberen het NIET te eten, komt er altijd dat moment waarop we het niet kunnen weerstaan. En we ons er mogelijk aan overeten. Want juist het idee dat je iets niet mag, maakt dat je er extra naar verlangt.

De oorzaak van overgewicht

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is te veel (of weinig) eten niet de oorzaak van overgewicht. Het is, net als overgewicht, ook een symptoom. Het is iets dat je doet omdat er ergens in je lichaam of in je leven iets niet goed in balans is. Het kan gaan om een fysieke (chemische) disbalans in je lichaam of om een mentaal-emotionele disbalans.

Zolang je dit niet aanpakt, zul je blijven uitwijken naar te veel eten en zullen alle resultaten die je behaalt tijdelijk zijn. Je zult dan blijven verlangen naar eten en het behalen en behouden van een gezond gewicht wordt een eindeloze strijd met jezelf.

Dit is ook de reden waarom diëten niet werken. Je bent meestal bezig met symptoombestrijding in plaats van met de echte oorzaak van je overgewicht. Wanneer je echter ontdekt en aanpakt wat er werkelijk aan de hand is, zal het symptoom langzaam maar zeker verdwijnen en weg blijven.

Stoppen met diëten? Dat vraagt behoorlijk wat tijd en aandacht. Mocht je mijn hulp willen bij een relaxte relatie met eten en een dieetvrij leven, weet je me te vinden!