Kies jij voor biologische producten?

Kies jij voor biologische producten?

In Europa worden fruit en groente soms jaren in koelcellen op lage temperaturen opgeslagen, terwijl een sinaasappel bijvoorbeeld het beste binnen 72 uur kan worden gegeten. 

Een appel is gemiddeld 30x bespoten voordat hij glimmend in de supermarkt ligt. Het resultaat is dat het fruit zo goed als geen vitaminen en mineralen meer bevat en vol chemische pesticiden en glansmiddelen zit. Veel fruit wordt letterlijk bespoten om het kleur te geven. 

Vlees uit de bio-industrie versus vlees met een EKO-keurmerk (biologisch keurmerk)

Het meeste vlees komt van dieren die worden geboren met één doel: zo snel en dik mogelijk sterven. Kippen zijn in de dieren industrie de meeste mishandelde dieren. Een kip zit 50 dagen met gemiddeld 50.000 andere kuikens in een kippenflat. de kip van 50 dagen is een groot kuiken. Deze kip is genetisch gemanipuleerd en gevoerd met maïs (fructose), groeihormonen en antibiotica, kortom met verkeerd voedsel. Daarna gaan ze in de vrachtwagen naar het slachthuis. Het kippenvlees verblijft daarna gemiddeld jaren in koelcellen voordat de kip in de supermarkt komt. Hij wordt vervolgens met water geïnjecteerd om meer gewicht te krijgen. 

Goed vlees is alles wat rent, vliegt en springt. Beweging is spier, stilstaan is vet. Biologisch vlees heeft gezondheidsvoordelen, het verhoogt de belastbaarheid. Je krijgt weinig tot geen gifstoffen binnen. Het vlees uit de bio-industrie heeft gezondheidsnadelen, het verhoogt de belasting. De groeihormonen, antibiotica en bij-stoffen belasten de ontgifting enorm. Je kunt dan nog beter geen vlees eten. 

Vlees uit de bio industrie is goedkoop. Dit vlees bevat weinig eiwitten en veel vetten. Je kunt beter 50 gram biologisch vlees eten dan 300 gram uit de bio-industrie. Je bent hetzelfde geld kwijt, maar in het eerste geval eet je voeding en bouw je je gezondheid op. In het tweede geval eet je vulling en bouw je af. Nog een voordeel van biologische producten eten is uiteraard dat je bijdraagt aan een beter milieu en een leefbare wereld voor de generaties die na ons komen.

Biologische producten en zijn/haar voedingswaarde

Steeds meer mensen kiezen voor biologisch geteelde groenten en fruit. Maar hoe zit het eigenlijk met de voedingswaarde? Een mandarijn ziet er nog precies hetzelfde uit als 50 jaar geleden, maar heeft een lagere voedingswaarde. Dit komt onder andere door het gebruik van pesticiden, een uitgeputte landbouw bodem, onrijpe pluk, verhitting en niet-vers voedsel.

Wat te doen?

Het beste is om zelf ons eten te verbouwen. Dit gaat natuurlijk lang niet altijd bij iedereen. Daarom is eten uit de omgeving en van het seizoen de beste optie. Ook kun je het beste voor biologisch voedsel kiezen voor een (in deze tijd) optimale voedingswaarde.

Wat is gezonder: honing of suiker?

Wat is gezonder: honing of suiker?

Er zijn heel veel soorten suiker. Tafelsuiker, honing, palmsuiker, siroop, fruitsuikers etc. Maar welke suiker kun je nou het beste eten? De soorten suiker zijn onder te verdelen in: ongeraffineerde suiker, geraffineerde suiker en suikervervangers / zoetstoffen. De eerste is suiker in zijn natuurlijke vorm, vol met vezels, mineralen, enzymen en vitaminen. Al deze stoffen worden tijdens het raffineren van suiker eruit gehaald. Hoe geraffineerder het product hoe minder vitaminen en mineralen erin zitten. Voorbeelden van ongeraffineerde suikers zijn honing, dadelsiroop, kokos- bloesemsuiker & rijststroop. Deze zijn wel bewerkt, maar staan dichterbij hun oorspronkelijke vorm. In dat opzicht is honing gezonder dan geraffineerd suiker.

 

Snelle suikers

Alle suikers bestaan voor het overgrote deel uit twee suikerbolletjes of moleculen die aan elkaar geregen zijn. Dit is 1 bolletje fructose en 1 bolletje glucose. Het is voor je lichaam heel makkelijk om deze verbinding of ketting door te knippen, de glucose wordt meteen opgenomen in je bloed en gebruikt, fructose gaat eerst naar je lever om daar omgezet te worden. Het zijn allemaal snelle suikers of ook wel snel opneembare koolhydraten genoemd.

 

Waarom wordt er dan gezegd dat bijvoorbeeld honing of kokosbloesemsuiker beter voor je is?

Deze suikers bestaan dus niet voor 100% uit glucose en fructose, zoals bij rietsuiker of kristalsuiker, maar voor 80-90%. Verder bestaan ze uit nog wat water en vitaminen en mineralen en andere bouwstoffen. Dit klopt, maar de hoeveelheden zijn zo klein, dat ze verwaarloosbaar zijn. Wil je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgen, dan is het raadzaam voldoende onbewerkte en vezelrijke producten te eten, zoals groenten, fruit en volkorenbrood.

Natuurlijk betekent dit niet dat je nooit meer ongezonde voeding/suikers mag eten. Eén of twee snoepjes kunnen geen kwaad, als je de rest van de dag gezond eet. Het gaat erom dat je een goede verhouding ongezonde versus gezonde voeding toepast.

 

Waar komen de verschillende suikers vandaan?

Kristalsuiker komt uit een suikerbiet.
Rietsuiker komt uit een rietstengel.
Honing komt natuurlijk van bijen, de bijen zuigen de nectar uit bloemen en zetten dit in hun maag en honingraat om in honing.
Palmsuiker komt van het sap van de palmbomen.
Kokosbloesemsuiker komt uit de bloemetjes van de kokospalm.

Waarom eten we eigenlijk suiker? Hoe werkt dat in op je bloedsuikerspiegel? Tips voor mensen met een grote suikerbehoefte en nog veel meer vind je in mijn E-book bewust naar een gezond gewicht.

 

Powernap, de oplossing voor slaapproblemen?

Powernap, de oplossing voor slaapproblemen?

Steeds meer Nederlanders ervaren slaapproblemen. Er zijn veel manieren om te werken aan je nachtrust zoals apps, oordopjes etc. Een andere oplossing die je vaak hoort? Powernaps.

Een echte powernap duurt maximaal twintig minuten. Je kan ook een complete slaapcyclus maken van ongeveer negentig minuten. Korter, of juist langer dutten dan die twee zorgt dat je verdwaasd wakker wordt.

Veel mensen hebben baat bij een dutje overdag. Om daar optimaal effect van te hebben, kun je je het beste aan de volgende 3 regels houden:

  1. Hou het kort – maximaal twintig minuten

Als je even wat rust wilt nemen, doe dan een powernap van tien, maximaal twintig minuten. De gedachte is dat je dan alleen je lichte slaap meemaakt en niet in de diepe slaap terechtkomt van waaruit je heel moeilijk wakker wordt.

  1. Wil je meer? Negentig minuten kan ook

Als je een langere dut wilt maken, trek daar dan negentig minuten voor uit. Dan pak je precies een complete slaapcyclus, met een portie lichte slaap, een portie diepe slaap en een klein beetje remslaap. Na afloop van zo’n hele cyclus ben je makkelijk weer wakker te maken. Het is vervelend als je wekker halverwege die cyclus gaat, of middenin je diepe slaap. Dan word je minder fijn wakker.

  1. Na de lunch

Het beste is om voor 15:00 uur een powernap te doen, anders schop je je biologische klok in de war en slaap je ’s avonds minder goed. Een korte powernap, van twintig minuten, kun je op elk moment wel doen, mits je een goede slaper bent.

Maarrrr….

Als je echt slaapproblemen hebt, kun je beter helemaal geen powernap doen. Slaapproblemen en/of stoornissen los je helaas niet op met een powernap. Je kunt jammer genoeg geen slaap ‘inhalen’. Je kunt je slaaptekort alleen een klein beetje opvangen met een powernap. Het verhoogd je concentratie, je geheugen krijgt weer een oppepper en je creativiteit wordt geboost.

Ervaar jij slaapproblemen zoals een lange tijd nodig voor het inslapen, regelmatig wakker worden, moeite om weer in slaap te vallen, (te) vroeg wakker worden of niet uitgerust wakker worden? Neem direct contact met mij op en ik help je graag van je slaapproblemen af!

 

Gezondheidsvoordelen bij bewegen op een nuchtere maag

Gezondheidsvoordelen bij bewegen op een nuchtere maag

Bewegen vóórdat je ontbijt heeft veel voordelen. Het heeft een ontstekingsremmend effect, het helpt je met afvallen, je krijgt er meer energie van een heldere geest en je versterkt je spieren.

Als je met een lege maag gaat bewegen, maak je eerst je suikervoorraden (glycogeen) op. Vervolgens zal je lichaam overstappen op het verbranden van vetmassa. Maar dit kan alleen als je weinig insuline in je bloed hebt, want hoge insulinewaarden blokkeren de vet verbrandingscapaciteit van het lichaam. ‘s Ochtends vóórdat je hebt ontbeten is je insulinewaarde laag. Dit maakt de ochtend het beste moment om te bewegen.

Nuchter bewegen is een snelle en effectieve manier om je insulinegevoeligheid te verbeteren. Beweging stimuleert namelijk glucose transporteurs. Dit betekent dat je cellen de bloedsuiker beter kunnen opnemen en dat je dus meer energie hebt. Doordat je gevoeliger voor insuline wordt, heb je maar weinig insuline nodig om je bloedsuiker in balans te houden. En door de lage insulinewaarden gedurende de dag is je lichaam ook beter in staat om vetmassa te verbranden. Insuline is namelijk een opslaghormoon en zorgt voor vetopslag. Tegelijkertijd blokkeert het de vetafbraak. Bij lage insulinewaarden wordt er dus nauwelijks vet opgeslagen en heeft je lichaam de mogelijkheid om vetmassa af te breken. Dit levert veel energie op.

Daarnaast wordt je lichaam steeds sneller in het aanmaken van glucose (energie) zodra je bloedsuiker daalt. Het aanmaken van glucose uit aminozuren (eiwitdeeltjes) en glycerol (afbraakproduct van vetten) gebeurt voornamelijk in de lever en wordt gluconeogenese genoemd. Hoe sneller en beter dit proces verloopt, hoe minder energiedips je ervaart.

Moet je niet eerst eten om energie te krijgen voor het bewegen?
De mens heeft een enorme capaciteit om energie op te kunnen slaan in het vetweefsel, de spieren en de lever. Een lege maag is niet hetzelfde als een lege motor, dus een lege energievoorraad. Gedurende de avond en nacht wordt je avondmaaltijd verteerd. De energie die je uit deze maaltijd haalt, sla je voor een groot deel op in je vetweefsel en in de glycogeenvoorraden in de spieren en lever. Er is dus voldoende energie aanwezig om s morgens op een lege maag te kunnen bewegen.

Een ochtendwandeling van slechts 20 minuten zorgt al voor een gevoel van vitaliteit en energie gedurende de gehele dag. Het is ook een erg productieve start van de dag om aan je 30 minuten beweging per dag te komen. Je verbrand er ongeveer 100 tot 150 calorieën per dag extra mee.

Of ik aanraad om te wegen op een nuchtere maag? Jazeker! Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk en zet ’s avonds al je kleding en schoenen klaar, bepaal welke route je gaat wandelen of wat voor beweging je wilt gaan doen en spreek bijvoorbeeld af met een vriend of vriendin voor een stok achter de deur. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om je ontbijt uit te stellen.

 

Calorieën tellen of niet?

Calorieën tellen of niet?

Bij afvallen gaat het meestal over calorieën tellen. De achterliggende gedachte is dat je een mindere hoeveelheid energie moet eten dan dat je verbruikt. Goed letten op inname van calorieën is echter geen garantie dat je lichaam voldoende voedingsstoffen en minimale hoeveelheden suiker en andere kunstmatige toevoegingen binnenkrijgt. Het gaat niet om de hoeveelheid calorieën, maar om de kwaliteit.

De ene calorie is de andere niet

Eet minder ongezond. Gezond eten doe je meestal niet teveel. Calorieën tellen is daarom behoorlijk zinloos. 100 calorieën uit broccoli hebben echt een ander effect op je gezondheid dan 100 calorieën uit hagelslag. Een ander voorbeeld waarom calorieën tellen niet echt zinvol is, heeft een relatie tot light producten. Deze producten zijn ‘leeg’ en bevatten weinig tot geen calorieën. Je zou dan denken dat je ‘light’ producten zonder problemen kunt blijven eten en drinken. Helaas, die conclusie is fout. Light producten voorzien in vrijwel alle gevallen je lichaam niet van gezonde voedingsstoffen. De in deze producten aanwezige zoetstoffen zetten zelfs aan tot extra eten!

1 gram vet = 9 kcal.
1 gram alcohol = 7 kcal.
1 gram eiwit/koolhydraat = 4 kcal.

Vergelijk dit: door 100 kcal uit cola stijgt je insulinelevel zeer hoog (vetverbranding is dan niet mogelijk). Door inname van 100 kcal uit broccoli blijft je insulinelevel laag. Je lichaam is dan sneller in staat om de vetverbranding te activeren.

Vitamines en mineralen tot je nemen is veel belangrijker dan de hoeveelheid calorieën die je eet. Als je gaat vasten, moet je voldoende mineralen en vitaminen binnenkrijgen. Zo niet, dan stimuleert dat ontstekingen en remt het juist de genezing. Micronutriënten (uit vitaminen en mineralen) zijn dus essentieel voor onze gezondheid.

De juiste verhoudingen

Het is belangrijk om te weten wat de macronutriënten: koolhydraten, vetten en eiwitten doen. Koolhydraten zorgen voor energie (vooral voor de hersenen en rode bloedcellen). Eiwitten zijn bouwstenen voor onze lichaamscellen en verzadigen het brein. (Onverzadigde) vetten versterken en beschermen lichaamscellen en vertragen de voedselverwerking van maag naar darm, voor een langer verzadigingsgevoel. Eiwitten en vetten zorgen beide voor een langer verzadigingsgevoel.

Het nadeel van calorieën tellen

Het gevaar van calorieën tellen is dat je nog maar op één aspect van je voeding let. Dat je alleen maar aan het tellen bent en de kwaliteit van je voeding uit het oog verliest. Goed eten is zoveel meer dan alleen calorieën! Kortom: kies voor goede producten. Leer te luisteren naar je lichaam, hoe je je voelt en hoe verzadigd je bent. Dan ben je op de goede weg. En dan is calorieën tellen echt niet nodig.

Een eetdagboek

Maar heb je werkelijk géén idee wat er elke dag in je mond verdwijnt? Ben je een ‘rommelige’ eter of eet je veel tussendoortjes? Dan kan een eetdagboek wel een goed idee zijn. Daarmee krijg je een goede indruk van je zwakke plekken en de momenten op de dag waarop je gevoelig bent voor snacken en snoepen.

2 stappen die je moet maken voor een gezonde leefstijl

2 stappen die je moet maken voor een gezonde leefstijl

Er spelen hierbij drie factoren:

  1. Genen
  2. Omgeving
  3. Leefstijl

Onze genen snappen tegenwoordig niets meer van de huidige samenleving en omgeving waar we in leven. Overal waar je komt liggen verleidingen op de loer. De voedselindustrie weet voor welke voedselprikkels wij gevoelig zijn. Vanuit nature lusten wij alleen zoet, zout en vettige dingen. Bitter en zure smaken leren we later pas waarderen.

 

Bewerkt voedsel

Vaak zijn de ongezonde dingen die je koopt, een impuls aankoop. Voedsel dat niet op je boodschappenlijstje staat. Voedsel wat zoet, zout en/of vet is. Dit zijn veelal bewerkte producten. Bewerkt voedsel is eigenlijk al het voedsel dat niet rechtstreeks uit de boom of uit de grond komt. Daarnaast is voedsel tegenwoordig gericht op gemak en snelheid. Ook dit zijn veelal bewerkte producten. Let maar eens op als je in de supermarkt loopt. Daar bestaat meer dan 60% van het voedsel uit bewerkt voedsel.

Tip: Zorg ervoor dat op alle momenten dat je impulsaankopen kan doen, je iets gezonds bij je hebt. Op kantoor, thuis, dat maakt niet uit. Zet het neer. Zet je een schaal met dropjes of ander snoep neer, is die ook (onbewust) op. Gewoon puur om het feit iets in je mond te hebben.

 

Oerbrein vs. mensbrein

We hebben ontzettend veel te kiezen. Per dag maak je gemiddeld 200 voedsel keuzes. Niet alleen wat je gaat eten, maar ook wanneer je gaat eten. En ook wat je niet gaat eten. Er moet dus wel een soort van plan komen. Voor dit plan moet je het verschil tussen je oerbrein en je mensbrein leren kennen.

Stap 1. Doorzie de strategie van het oerbrein

Het oerbrein kiest altijd voor directe beloning. Het kan aantrekkelijke dingen niet uitstellen. Zoet en zout zijn voor je hersenen een directe beloning. Dit zorgt voor voordelen op de korte termijn en nadelen op de lange termijn.

Als je iedere dag alleen maar dingen eet die super lekker zijn – waaronder kunstmatig lekker in de vorm van suiker en pakjes en zakjes – is de kans groot dat je je na verloop van tijd niet meer zo lekker voelt.

Het oerbrein wil weg van pijn. Het heeft daarvoor twee strategieën. De eerste is verdoven. Het zoekt afleidingen in de vorm van games, Social Media, seks, roken, gokken of andere vormen. De tweede is uitstelgedrag. Het oerbrein blijft graag in de comfortzone. Het zoekt alleen dingen die het kent.

Stap 2. Laat het mensbrein leiden

Mogelijk ken je ook de uitspraak dat je over belangrijke beslissingen een nachtje moet slapen. Hier gebruik je het mensbrein. Je kunt het mensbrein trainen door op je impulsen te letten – alles wat je spontaan eet, zegt of doet – en ervoor te zorgen dat je eerst denkt voordat je iets eet, zegt of doet. In het moment van denken – dus het activeren van het mensbrein, en het remmen van het oerbrein – heb je een vrije keuze om te bepalen of het je op de lange termijn gelukkiger en gezonder maakt.

 

Conclusie

Het allerbeste advies is: ga echt eten. En met echt bedoel ik, zoveel mogelijk onbewerkt voedsel. Wanneer je overstapt op onbewerkte producten, val je geleidelijk aan af. Hiervoor hoef je geen calorieën of dergelijk te tellen. Onbewerkt voedsel bevat automatisch veel minder calorieën. Wil je meer weten over een gezonde leefstijl, neem dan contact met mij op. Ik help je graag verder.