Wie kent ze niet, de groengele stengels met groene bladeren. Bleekselderij heeft een frisse smaak en is ook nog eens ontzettend gezond. Het zit namelijk boordevol vitamines en bevat ook veel kalium en calcium. Hou er wel rekening mee dat bleekselderij een nitraatrijke groente is.

Bleekselderij is, net als wortelen, mango’s en mandarijnen, rijk aan bèta-caroteen. Dit wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Het zorgt voor een goede weerstand en is belangrijk voor het gezichtsvermogen. maar ook voor gezonde botten, tanden, huid en voor de groei.

Bleekselderij koelt
Bleekselderij heeft een thermisch verfrissend tot koelend effect. Dat wil zeggen dat het helpt tegen hitte-kenmerken: inwendige onrust, dorst, warme handpalmen, nachts zweten, gevoelens van stress. Daarom voelen zich zeker ook zo veel mensen beter: door de bleekselderij komt er bij wijze van spreken remvloeistof op hun oververhitte motor.

Voor wie is bleekselderij goed?
Als je je spijsverteringssysteem wilt versterken en maagzuur wilt minderen, kan het eten of drinken van bleekselderij zeer gunstig zijn. De meeste mensen knappen in eerste instantie sowieso op van de sap omdat er simpelweg een heel puur voedingsmiddel binnenkomt. Bleekselderij sap werkt zo goed doordat het unieke natriumverbindingen bevat en deze mineraalzouten gebonden zijn aan een groot aantal bioactieve sporenelementen en voedingsstoffen. Als je het sap ’s ochtends drinkt, kun je het voedsel dat je de rest van de dag eet beter verteren.

Let wel op!
Bleekselderij sap is echter geen quick fix. De Chinese voedingsleer zet nooit in op maar één voedingsmiddel, maar kijkt altijd naar het hele voedingspatroon. Het heeft namelijk geen nut om bijvoorbeeld door middel van bleekselderij je gezondheid te willen verbeteren, maar tegelijkertijd door te gaan met het eten/drinken van veel dierlijke melkproducten, kant-en-klaar gerechten en een overmaat aan suikers en zoetstoffen.

Bovendien werkt de Chinese voedingsleer altijd ook met contra-indicaties. Voor bleekselderij luiden deze: brijige ontlasting, koude handen en voeten en onrustige buik. Als je deze verschijnselen hebt, kun je de sap beter laten staan. Daarentegen als je een sterke spijsvertering hebt en niet leidt aan koude-klachten, dan kan een kuur van enkele weken zeker geen kwaad – mits je niet je overige voedingspatroon uit het oog verliest. Voor de rest geldt: zo nu en dan een klein glaasje selderij sap kan goed doen en nuttig zijn.

Tip: je kunt stukjes selderij ook net zo goed verwerken in gerechten of in soep!

De voordelen van bleekselderij:

  • Versterkt je spijsverteringssysteem;
  • Helpt je maagzuur weer op peil te brengen door een verkoelend effect;
  • Werkt bloeddruk verlagend, dus aan te raden bij een hoge bloeddruk;
  • Helpt tegen een kater, door de damp afvoerende werking;
  • Werkt urineverdrijvend, dus tegen vochtopeenhoping;
  • Bevat belangrijke mineralen zoals kalium en calcium.

Benieuwd hoe je bleekselderij sap zelf kunt maken? Klik dan hier!

Deel dit gerust! Of volg mij op