Bewegen vóórdat je ontbijt heeft veel voordelen. Het heeft een ontstekingsremmend effect, het helpt je met afvallen, je krijgt er meer energie van een heldere geest en je versterkt je spieren.

Als je met een lege maag gaat bewegen, maak je eerst je suikervoorraden (glycogeen) op. Vervolgens zal je lichaam overstappen op het verbranden van vetmassa. Maar dit kan alleen als je weinig insuline in je bloed hebt, want hoge insulinewaarden blokkeren de vet verbrandingscapaciteit van het lichaam. ’s Ochtends vóórdat je hebt ontbeten is je insulinewaarde laag. Dit maakt de ochtend het beste moment om te bewegen.

Nuchter bewegen is een snelle en effectieve manier om je insulinegevoeligheid te verbeteren. Beweging stimuleert namelijk glucose transporteurs. Dit betekent dat je cellen de bloedsuiker beter kunnen opnemen en dat je dus meer energie hebt. Doordat je gevoeliger voor insuline wordt, heb je maar weinig insuline nodig om je bloedsuiker in balans te houden. En door de lage insulinewaarden gedurende de dag is je lichaam ook beter in staat om vetmassa te verbranden. Insuline is namelijk een opslaghormoon en zorgt voor vetopslag. Tegelijkertijd blokkeert het de vetafbraak. Bij lage insulinewaarden wordt er dus nauwelijks vet opgeslagen en heeft je lichaam de mogelijkheid om vetmassa af te breken. Dit levert veel energie op.

Daarnaast wordt je lichaam steeds sneller in het aanmaken van glucose (energie) zodra je bloedsuiker daalt. Het aanmaken van glucose uit aminozuren (eiwitdeeltjes) en glycerol (afbraakproduct van vetten) gebeurt voornamelijk in de lever en wordt gluconeogenese genoemd. Hoe sneller en beter dit proces verloopt, hoe minder energiedips je ervaart.

Moet je niet eerst eten om energie te krijgen voor het bewegen?
De mens heeft een enorme capaciteit om energie op te kunnen slaan in het vetweefsel, de spieren en de lever. Een lege maag is niet hetzelfde als een lege motor, dus een lege energievoorraad. Gedurende de avond en nacht wordt je avondmaaltijd verteerd. De energie die je uit deze maaltijd haalt, sla je voor een groot deel op in je vetweefsel en in de glycogeenvoorraden in de spieren en lever. Er is dus voldoende energie aanwezig om s morgens op een lege maag te kunnen bewegen.

Een ochtendwandeling van slechts 20 minuten zorgt al voor een gevoel van vitaliteit en energie gedurende de gehele dag. Het is ook een erg productieve start van de dag om aan je 30 minuten beweging per dag te komen. Je verbrand er ongeveer 100 tot 150 calorieën per dag extra mee.

Of ik aanraad om te wegen op een nuchtere maag? Jazeker! Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk en zet ’s avonds al je kleding en schoenen klaar, bepaal welke route je gaat wandelen of wat voor beweging je wilt gaan doen en spreek bijvoorbeeld af met een vriend of vriendin voor een stok achter de deur. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om je ontbijt uit te stellen.