“Tegen het coronavirus is nog geen vaccin en al zou dat er wel zijn, biedt het waarschijnlijk toch geen permanente oplossing. Dit soort virussen bestaan al duizenden jaren. Ze zijn niet nieuw en gaan ook niet weg. Ze proberen altijd een nieuwe route te vinden om te overleven. Ook verandert het virus continu van gedaante, net als griepvirussen. Daarom hebben we daar ook ieder jaar een nieuw vaccin voor nodig. Dat zal voor het coronavirus niet anders zijn. Wie gezond leeft, heeft minder kans om ziek te worden. We moeten onze manier van leven veranderen.” Bron: Linda

Je spijsvertering, afweersysteem en microbioom beschermen je tegen virussen.
Een goede spijsvertering is altijd belangrijk, maar nu al helemaal. Deze werkt nauw samen met je afweersysteem en microbioom die je beschermen tegen virussen. Je darmen spelen een hele belangrijke rol om je afweersysteem in top conditie te houden. Een gezonde leefstijl en goede darmgezondheid maakt je je lichaam sterker wanneer je een infectie oploopt. Ze kunnen je afweersysteem een extra steuntje in de rug geven om indringers sneller uit je lichaam te verwijderen. Bovendien kan een goedwerkend afweersysteem bijdragen aan een milder verloop van de ziekte.

Ongeveer 70% van je afweercellen bevindt zich in je dikke darm en hier zit ook het grootste gedeelte van je microbioom. Hier leven miljarden bacteriën, gisten en schimmels die ontzettend belangrijk werk doen voor onze algehele gezondheid. In totaal dragen we maar liefst 1,5 kilo aan microben met ons mee. Het microbioom helpt onder andere bij de groei en deling van afweercellen. Zo helpt jouw microbioom mee om een groot en sterk leger paraat te hebben om ziekteverwekkers tegen te gaan. Je microbioom ondersteunt dus je afweersysteem bij het bestrijden van een virus of andere ziekteverwekker.

Ons microbioom:
– prikkelt zenuwen die ervoor zorgen dat de darm gaat bewegen, zodat de voedselbrij door de darm wordt geduwd;
– beschermt de darmwand tegen gevaarlijke indringers;
– ondersteunt het afweersysteem door haar te leren gevaarlijke stoffen en bacteriën aan te vallen, en goede stoffen en bacteriën met rust te laten;
– vertelt aan onze hersenen dat we ‘vol’ zitten. Dit doen ze door stofjes aan te maken wanneer er voedsel in de darm zit. Deze stofjes geven signalen door aan de hersenen.

Kortom, het microbioom is onmisbaar voor je gezondheid. Er zijn zowel goede als slechte bacteriën, het is belangrijk dat hier een goede balans in is. Om ze hun werk goed te laten doen is het belangrijk om goed voor ze te zorgen en dus je weerstand te versterken.

Hoe versterk je je weerstand?

  1. Kom in beweging
    Door beweging vergroot je het aantal witte bloedcellen die helpen infecties tegen te gaan. Daarnaast komen door beweging endorfines vrij, hormonen waardoor je je positiever voelt en die de kwaliteit van slaap verbeteren. Dat verhoogt zowel je immuunsysteem als je weerstand. Overdrijf het niet, want te veel sporten is juist een aanslag op je immuunsysteem.

2. Drink voldoende water
Het drinken van voldoende water (circa 2 liter per dag) zorgt dat alle afvalstoffen kunnen worden afgevoerd en dat je lichaam normaal en effectief kan functioneren.

3. Eet gevarieerd
Door gezond en gevarieerd te eten vul je niet je spijsvertering, maar voed je haar met essentiële voedingstoffen. En gevarieerd eten zorgt ervoor dat je alle voedingstoffen binnenkrijgt.

  1. Eet voldoende vezels
    Het lievelingskostje van je gezonde darmbacteriën zijn vezels. Vezels zijn onverteerbare plantendeeltjes uit groente, fruit, volkoren graanproducten, noten, peulvruchten, aardappelen en andere plantaardige producten. En hier mogen we juist lekker veel van eten!

Lees ook mijn eerdere blog voor tips voor een gezonde spijsvertering.