Er spelen hierbij drie factoren:

  1. Genen
  2. Omgeving
  3. Leefstijl

Onze genen snappen tegenwoordig niets meer van de huidige samenleving en omgeving waar we in leven. Overal waar je komt liggen verleidingen op de loer. De voedselindustrie weet voor welke voedselprikkels wij gevoelig zijn. Vanuit nature lusten wij alleen zoet, zout en vettige dingen. Bitter en zure smaken leren we later pas waarderen.

 

Bewerkt voedsel

Vaak zijn de ongezonde dingen die je koopt, een impuls aankoop. Voedsel dat niet op je boodschappenlijstje staat. Voedsel wat zoet, zout en/of vet is. Dit zijn veelal bewerkte producten. Bewerkt voedsel is eigenlijk al het voedsel dat niet rechtstreeks uit de boom of uit de grond komt. Daarnaast is voedsel tegenwoordig gericht op gemak en snelheid. Ook dit zijn veelal bewerkte producten. Let maar eens op als je in de supermarkt loopt. Daar bestaat meer dan 60% van het voedsel uit bewerkt voedsel.

Tip: Zorg ervoor dat op alle momenten dat je impulsaankopen kan doen, je iets gezonds bij je hebt. Op kantoor, thuis, dat maakt niet uit. Zet het neer. Zet je een schaal met dropjes of ander snoep neer, is die ook (onbewust) op. Gewoon puur om het feit iets in je mond te hebben.

 

Oerbrein vs. mensbrein

We hebben ontzettend veel te kiezen. Per dag maak je gemiddeld 200 voedsel keuzes. Niet alleen wat je gaat eten, maar ook wanneer je gaat eten. En ook wat je niet gaat eten. Er moet dus wel een soort van plan komen. Voor dit plan moet je het verschil tussen je oerbrein en je mensbrein leren kennen.

Stap 1. Doorzie de strategie van het oerbrein

Het oerbrein kiest altijd voor directe beloning. Het kan aantrekkelijke dingen niet uitstellen. Zoet en zout zijn voor je hersenen een directe beloning. Dit zorgt voor voordelen op de korte termijn en nadelen op de lange termijn.

Als je iedere dag alleen maar dingen eet die super lekker zijn – waaronder kunstmatig lekker in de vorm van suiker en pakjes en zakjes – is de kans groot dat je je na verloop van tijd niet meer zo lekker voelt.

Het oerbrein wil weg van pijn. Het heeft daarvoor twee strategieën. De eerste is verdoven. Het zoekt afleidingen in de vorm van games, Social Media, seks, roken, gokken of andere vormen. De tweede is uitstelgedrag. Het oerbrein blijft graag in de comfortzone. Het zoekt alleen dingen die het kent.

Stap 2. Laat het mensbrein leiden

Mogelijk ken je ook de uitspraak dat je over belangrijke beslissingen een nachtje moet slapen. Hier gebruik je het mensbrein. Je kunt het mensbrein trainen door op je impulsen te letten – alles wat je spontaan eet, zegt of doet – en ervoor te zorgen dat je eerst denkt voordat je iets eet, zegt of doet. In het moment van denken – dus het activeren van het mensbrein, en het remmen van het oerbrein – heb je een vrije keuze om te bepalen of het je op de lange termijn gelukkiger en gezonder maakt.

 

Conclusie

Het allerbeste advies is: ga echt eten. En met echt bedoel ik, zoveel mogelijk onbewerkt voedsel. Wanneer je overstapt op onbewerkte producten, val je geleidelijk aan af. Hiervoor hoef je geen calorieën of dergelijk te tellen. Onbewerkt voedsel bevat automatisch veel minder calorieën. Wil je meer weten over een gezonde leefstijl, neem dan contact met mij op. Ik help je graag verder.